Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Θα συνεχισθεί η προσπάθεια αναχαίτισης του κόκκινου σκαθαριού, που νεκρώνει τους φοίνικες

Η μάχη με το σκαθάρι που νεκρώνει τα φοινικοειδή είναι άνιση. Αυτό το έντομο (rhynchophorus ferrugineus) έχει έλθει στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική και δεν έχει στον τόπο μας εχθρούς, δηλαδή άλλους οργανισμούς που το ανταγωνίζονται.

Ο Δήμος Καλαμάτας έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά και έχει λάβει μέτρα, εδώ και χρόνια, όπως η αντιμετώπιση αυτού του εχθρού των φοινίκων με ωφέλιμους νηματώδεις σκώληκες, η συνεχής επισκόπηση, η δενδροχειρουργική (που σώζει ορισμένα δένδρα, εφόσον δεν έχει προσβληθεί η καρδιά τους).
Δυστυχώς, οι φοίνικες υποκύπτουν κατά δεκάδες, πλέον, στη μάχη με το σκαθάρι, αναμένεται όμως ύφεση του φαινομένου κατά την περίοδο από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και θα πραγματοποιηθεί νέα προσπάθεια αναχαίτισης αυτού του εχθρού των φοινικοειδών. Μάλιστα, για ιστορικούς λόγους θα καταβληθεί ιδιαίτερη μέριμνα να προστατευθεί ο φοίνικας στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δε θα χρησιμοποιηθούν μη εγκεκριμένα φάρμακα για τις παρεμβάσεις αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού.

Προς αντικατάσταση των νεκρωθέντων δένδρων, θα χρησιμοποιηθούν ενδημικά είδη, κατά περίπτωση, όπως πλατάνια, κυπαρίσσια, μουριές, σφένδαμοι, κουτσουπιές, χαρουπιές κ.λπ., στο πλαίσιο εκατοντάδων φυτεύσεων δένδρων από το Δήμο Καλαμάτας κατά την περίοδο 2015 / 2016. Οι φυτεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, από το Κοιμητήριο, όπου φυτεύονται κυπαρίσσια.

 ΥΨΗΛΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Σημειώνεται ότι αρχίζει άμεσα η φύτευση άλλων 320 δένδρων υψηλού πρασίνου και θα φυτευθούν 60 μουριές, 100 πλατάνια, 100 κυπαρίσσια, 30 σφενδάμια και 40 κουτσουπιές. Τα δένδρα θα φυτευθούν ως εξής (κατά προσέγγιση): Φαρών 60 μουριές, Πλάτωνος 20 σφενδάμια, Πάρκο 50 πλατάνια και κυπαρίσσια, Κρήτης και Νέα Είσοδος 50 πλατάνια, βόρειο parking (Αρτέμιδος) 10 σφενδάμια, Κοιμητήριο 100 κυπαρίσσια.

Επίσης, εκπονείται μελέτη για την ενίσχυση του υψηλού πρασίνου μέσα στο 2015, στις εξής οδούς: Μητροπολίτου Μελετίου, Λυκούργου, Ακρίτα, στο Ασπρόχωμα από τον κόμβο Ζαφείρη μέχρι τον κόμβο προς Μεσσήνη και στην πλατεία Όθωνος.

 

foinikas_1.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech