Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Διαγωνισμός Χορωδιών: πρόβαλε την Ελλάδα, εξύψωσε την Καλαμάτα, ανέδειξε τη χορωδιακή μουσική (2)

Με πανηγυρικό τρόπο, στην Τέντα που ήταν πιο γεμάτη από ποτέ, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2015 ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, ένα πραγματικό πανηγύρι της χορωδιακής μουσικής, που απέδειξε ότι μπορούμε και υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες να διοργανώνουμε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες προβάλλεται ο ελληνικός πολιτισμός και η πατρίδα μας. Την ίδια στιγμή, χορωδίες από έθνη μακρινά και κοντινά, από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης, είχαν την ευκαιρία να δείξουν τα πολιτιστικά τους επιτεύγματα και, σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας, να διαγωνισθούν για να κατακτήσουν τη διάκριση.

Ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, τον οποίο διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και ο πολιτιστικός οργανισμός Interkultur, υπήρξε απολύτως επιτυχής, χαρίζοντας πολύ όμορφες στιγμές σε ντόπιους και επισκέπτες, ενώ όσοι διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό πανηγύρισαν, άλλοι ηπιότερα, άλλοι εντονότερα. Η επιτυχία της διοργάνωσης διαφαινόταν από την αρχή, ήδη από την πρώτη ημέρα, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, με τη μεγάλη παρέλαση των χορωδιών, που είχαν περί τα 1.500 μέλη συνολικά και τη συναυλία έναρξης στην Τέντα. Μια γεύση μπορεί να πάρει και όποιος δεν έζησε την εναρκτήρια ημέρα του Διαγωνισμού και Φεστιβάλ, μέσα από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Mega: http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27386&subid=2&pubid=35222804

 

«ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ» ΚΑΙ «ΜΕ ΤΟ ΛΥΧΝΟ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΥ»

Η τελετή λήξης, που περιέλαβε και τις απονομές των βραβεύσεων, ξεκίνησε με μία μουσική και ποιητική εμπειρία: η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, σε ενορχήστρωση Κώστα Νικολέα και με τον ίδιο να διευθύνει το δεύτερο κομμάτι, απέδωσε από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, τα κομμάτια «Ένα το χελιδόνι» και «Με το λύχνο του άστρου». Το πρώτο κομμάτι διηύθυνε ο διεθνούς φήμης μαέστρος και εκτελεστικός καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, Christian Ljunggren. Τραγούδησε ο Γιάννης Θωμόπουλος, τον οποίο συνόδευσαν μέλη τοπικών χορωδιών κι ακόμη περισσότεροι από τους 2.000 ανθρώπους που ήταν παρόντες ως κοινό στην τελετή έναρξης.

«ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ ΤΟ ΚΡΥΦΟ»

ΠΟΥ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ακολούθως, και υπό τη διεύθυνση του Christian Ljunggren, άπαντες τραγούδησαν «Στο περιγιάλι το κρυφό», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ένα τραγούδι που σφράγισε το Φεστιβάλ Καλαμάτας και το οποίο είχε αποδοθεί και στην τελετή έναρξης. Συνόδευσε η Λαϊκή Ορχήστρα Καλαμάτας.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Κατόπιν, ο Christian Ljunggren και οι παρουσιάστριες Ella Schmiede και Άννα Μαύρου ανέφεραν εντυπώσεις από το Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, ενώ προβλήθηκε και βίντεο με στιγμιότυπα του Διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια του οποίο κάθε χορωδία που ανεγνώριζε τον εαυτόν της εξέφραζε τον ενθουσιασμό της με κραυγές και χειροκροτήματα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ

CHRISTIAN LJUNGGREN

Στη συνέχεια, ο κ. Ljunggren, εκ μέρους του πολιτιστικού οργανισμού Interkultur και του Προέδρου του Günter Titsch, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το λαό της Καλαμάτας, που αγκάλιασε το Διαγωνισμό και Φεστιβάλ δείχνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη χορωδιακή μουσική, προς το Δήμο Καλαμάτας και προσωπικά προς το Δήμαρχο Παναγιώτη Ε. Νίκα, προς την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου «Φάρις», προς το προσωπικό του Δήμου και τους εθελοντές που υποστήριξαν την προετοιμασία και διενέργεια του Διαγωνισμού, καθώς και προς την ομάδα της Interkultur, αλλά και προς τους κριτές, τους διεθνώς καταξιωμένους καθηγητές Πανεπιστημίων και Μουσικών Ακαδημιών Μιράντα Καλδή και Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου από την Ελλάδα, Joy Hill από το Ηνωμένο Βασίλειο, Andre de Quadros από τις ΗΠΑ, Andrea Angelini από την Ιταλία και Fred Sjöberg από τη Σουηδία.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η 1η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ,

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π.Ε. Νίκας είπε δύο λόγια κατακλείοντας το Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας:

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη της Καλαμάτας και των κατοίκων της προς την Interkultur, τα μέλη των περίπου 40 χορωδιών, τους εθελοντές μας, τους χορηγούς, όλους όσοι με κάθε τρόπο στήριξαν τη μεγάλη μουσική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα.

Το 2017, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής, σας περιμένουμε όλους σας στην Καλαμάτα, την πόλη της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού, με διάθεση πάντοτε αγάπης, φιλίας και αναγνώρισης.

Ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2015 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Αρχίζει η προετοιμασία του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2017.

Καλό σας ταξίδι από την Καλαμάτα!».

Προσέθεσε, επίσης, πως η Καλαμάτα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, προσηλωμένη στο στόχο να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κατά το έτος 2021, που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο της Interkultur για τους Παγκόσμιους Αγώνες Χορωδιών, που θα γίνουν το 2016 στο Sochi της Ρωσίας.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ακολούθησαν οι επιδόσεις των βραβείων, σε κλίμα γενικευμένου ενθουσιασμού. Τα χρυσά βραβεία επέδωσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Πρόεδρος της ΚΕ «Φάρις» Θανάσης Ηλιόπουλος και η Τζίνα Καρέλια, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Μεγάλου Χορηγού του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.

Μεγάλοι νικητές η γυναικεία χορωδία του Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας και η Χορωδία Κοριτσιών του Γυμνασίου των Επιστημών από το Ταλίν της Εσθονίας, καθεμία από τις οποίες κατέκτησε την πρώτη θέση και χρυσό δίπλωμα σε δύο κατηγορίες του Διαγωνισμού.

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΧΟΡΩΔΙΑΚΩΝ

ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διακρίθηκαν, όμως, και πολλές Καλαματιανές χορωδίες και μάλιστα ορισμένες προερχόμενες από το Δημοτικό Ωδείο:

  • Το Μελίφωνο, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, που κατέκτησε αργυρό δίπλωμα επιπέδου VIII στην κατηγορία των γυναικείων χορωδιών με βαθμό δυσκολίας ΙΙ
  • Η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, με διευθυντή το Βαγγέλη Κώτσου, που απέσπασε χρυσό δίπλωμα επιπέδου I, στην κατηγορία του παραδοσιακού τραγουδιού
  • Η Χορωδία Παραδοσιακής Ελληνικής Μουσικής «Χορίαμβος», με διευθυντή το Νικόλαο Παλαιολόγο, που έλαβε αργυρό δίπλωμα επιπέδου IV, στην κατηγορία του παραδοσιακού τραγουδιού
  • Το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Τσιλίκα, που πήρε αργυρό δίπλωμα επιπέδου III, στην κατηγορία του παραδοσιακού τραγουδιού
  • H Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, με διευθυντή το Νικόλαο Πρίγκα, που απέσπασε αργυρό δίπλωμα επιπέδου VIII, στην κατηγορία των μικτών νεανικών χορωδιών και
  • Ο Βυζαντινός Μουσικός Χορός «Χόρευμα», υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Σιάχου, που έλαβε χρυσό δίπλωμα επιπέδου ΙΙΙ, στην κατηγορία της θρησκευτικής μουσικής.

Όλα τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Ορισμένες από τις χορωδίες που είχαν εξαιρετική απόδοση, κλήθηκαν να τραγουδήσουν, κερδίζοντας τη γενική επιβράβευση, με την Τέντα να σείεται από τα χειροκροτήματα και τις ιαχές. Στο τέλος και υπό τους ήχους μοντέρνων επιτυχιών, όπως το “Happy” του Pharrell Williams, πολλοί χόρεψαν κι όλοι έδωσαν ραντεβού για το 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, το 2017!

Επισημαίνεται πως την τελετή λήξης παρακολούθησε ο Πρέσβης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Αθήνα, ενώ ο Δήμαρχος επέδωσε στον Christian Ljunggren, για τη μεγάλη συνεισφορά του στην επιτυχή προετοιμασία του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, αντίγραφο της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Σημειώνεται πως οι χορηγοί του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2015 ήσαν:

• το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

• το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

• η Περιφέρεια Πελοποννήσου ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

• το τηλεοπτικό δίκτυο Mega, χορηγός επικοινωνίας σε πανελλαδικό επίπεδο

• το Praktiker

• η Alpha Bank

• ο Θανάσης Μαρτίνος

• το Μανιατάκειον Ίδρυμα.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech