Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδήλωση μνήμης για τους σεισμούς του 1986, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Είκοσι εννέα χρόνια πέρασαν από τους σεισμούς του 1986 και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015, επέτειο αυτής της φυσικής καταστροφής, ο Δήμαρχος θα αποθέσει λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στις 11.00 το πρωί, στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο, η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον - μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό – σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε την Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.
Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης - Καλαμάτας για 24 ώρες.
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου».

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

efimerida

Η Καλαμάτα και η περιοχή της δοκιμάστηκαν σκληρά από τους σεισμούς 29 χρόνια πριν, καθώς θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, ενώ υπήρξαν και πολλοί τραυματίες, όπως και συμπολίτες μας που εγκλωβίσθηκαν στα χαλάσματα και διασώθηκαν. Για χρόνια και μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους, μεγάλο μέρος των κατοίκων έμεινε σε σκηνές και λυόμενα, υπό δύσκολες συνθήκες. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν, όμως, και πολλά κρατικά και δημοτικά κτήρια.
Σήμερα, τα σημάδια είναι ελάχιστα, καθώς για την ανασυγκρότηση μόχθησαν οι πολίτες, με τη συμπαράσταση του Κράτους και του Δήμου, των αποδήμων Ελλήνων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το μέλλον, η εγρήγορση και η μνήμη, σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα των κατασκευών κτηρίων, είναι αναγκαίες, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές, καθώς σεισμοί θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Στις φωτογραφίες που παρατίθενται, μπορεί κανείς να δει το ρολόι του Ιερού Ναού Υπαπαντής σταματημένο την ώρα του πρώτου μεγάλου σεισμού, μιαν οικία στην οδό Λακωνικής, τον κατεστραμμένο Ιερό Ναό στα Γιαννιτσάνικα, τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, μιαν οικία στην οδό Κανάρη και την πολυκατοικία που κατέρρευσε δίπλα στην Αγία Βαρβάρα και στο Κολυμβητήριο (φωτογραφίες του Κώστα Κοντοθανάση, μαθητή τότε).

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech