Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Δρώμενο γάμου παρουσία εκατοντάδων θεατών στην 4η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον»

Πολλές εκατοντάδες Καλαματιανών και επισκεπτών παρακολούθησαν την πολύ επιτυχημένη αναπαράσταση όσων προηγούνταν του γάμου και όσων σχετίζονταν με την τελετή και το γλέντι που την ακολουθούσε, σύμφωνα με τις παραδόσεις της Μεσσηνίας. Το δρώμενο του γάμου αναπαραστάθηκε, με τη βοήθεια των μελών 10 πολιτιστικών συλλόγων της Μεσσηνίας, πολλών εθελοντών και χορηγών, το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου 2015, στο χώρο του πατινάζ στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Είναι, άλλωστε, ένας από τους σκοπούς της έκθεσης «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», που διοργανώνεται φέτος για 4η χρονιά από το Δήμο Καλαμάτας, η προβολή του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων, η σύνδεση με την παράδοσή μας, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

1 Medium

«Η παράδοσή μας είναι το στοιχείο, το οποίο πρέπει να μας ενώνει. Να δουν οι νεότερες γενιές τα ήθη και τα έθιμα που στήριζαν βασικές επιλογές της ζωής», επεσήμανε σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος. Ζήτησε, δε, «να είμαστε ενωμένοι» και τόνισε προς το κοινό: «Να έχετε θάρρος. Θα μείνουμε όρθιοι και πάλι και θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

39 Medium

Το δρώμενο του γάμου περιελάμβανε το προξενιό (προβλήθηκε σχετικό βίντεο, που ετοιμάσθηκε με τη συμμετοχή μελών των Πολιτιστικών Συλλόγων Βέργας και Σπερχογείας), τα φανερώματα, το κάρφωμα των προικιών, το γάμο και τα επιστρόφια.

4 Medium

Κάθε σύλλογος είχε τη δυνατότητα, πριν την έναρξη της εκδήλωσης, να παρουσιάσει τη δράση του και να εξηγήσει τι είδους φαγητά ετοίμαζε για τη βραδιά. Στο τέλος, όλα τα παρασκευάσματα προσφέρθηκαν στο κοινό, όπως πέτουλες, λαλαγγίδες, λαλαγγόψωμα με τυρί και απλά, γιαούρτι, λαλάγγια Μάνης και δίπλες, μαζί με δίπλες και παγωτό από το ζαχαροπλαστείο Καρδάση, καθώς και σάμαλι από το ζαχαροπλαστείο Αθανασίου.

7 Medium


Συμμετείχαν τα μουσικά σχήματα :
1. Καντζιλιέρης Τάκης, Καντζιλιέρη Μαριλένα και Πιφέας Σωτήρης
2. Μπατσικούρας Παναγιώτης, Βεργινάδης Παναγιώτης, Μπατσικούρας Γρηγόρης, Σούμπλης Κώστας.
Ακόμη, έγινε επίδειξη τρόπων συντήρησης ελιών και σύκων από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και παρασκευή γιαουρτιού από τη Διαμαντούλα Κοτταρίδη και την Ελένη Μπελογιάννη.

43 Medium

Παραδοσιακούς χορούς απέδωσε ο χορευτικός σύλλογος Ξενία και μέλη των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετείχαν.
Παραδοσιακούς σκοπούς με φλογέρα έπαιξε ο Κωνσταντίνος Ψυχογιός.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή», Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου Δήμου Πύλου - Νέστορος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμίου, Σύλλογος Γυναικών Νερομύλου Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέδουσας, Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματαίων «Η Αρχαία Μεσσήνη», Μορφωτικός Σύλλογος Αμφιθέας- Κουκουραχίου Δήμου Μεσσήνης και Σύλλογος Γυναικών Χιλιοχωρίων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους Διασώστες, το Ανθοπωλείο Β. Μπούνας & Σία Ε.Ε, το Λαογραφικό Μουσείο Σπύρου Κατσίρα, Γεώργιο Αθανασίου, Δημήτριο Γεωργουδιό, Ηλία Καρδάση, Άρχιππο (Μάκη) Σακκά και προς όλους τους συλλόγους/εθελοντές που συμμετείχαν.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech