Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 7 Αυγούστου 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πραγματοποίησε τη 12η/2015 συνεδρίασή του, νωρίς το απόγευμα της 7ης Αυγούστου 2015, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε αποφάσεις επί 13 θεμάτων, εκ των οποίων 3 εκτός ημερησίας διατάξεως.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι οι εξής:

 

1. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Εγκρίθηκε η παραχώρηση δύο ειδικών θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, πλησίον της ράμπας για την πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα, η οποία βρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού Αναστάσεως. Η ηλεκτρομηχανική αυτή ράμπα, μοναδική στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επιτρέπει στα Άτομα με Αναπηρία να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα με εύκολο τρόπο.

anastasi 1 Medium

Για την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα ώστε να χρησιμοποιούν τη ράμπα Seatrac, ο Δήμος Καλαμάτας έχει διαθέσει δύο υπαλλήλους, καθώς και το ναυαγοσώστη του παρακείμενου πύργου. Τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να κάνουν μπάνιο από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και οι δύο θέσεις στάθμευσης που παραχωρήθηκαν, θα εξυπηρετήσουν την πρόσβασή τους με αυτοκίνητο στο χώρο της ράμπας.

DSCN8248 Medium

 

 2. ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΗΔΗ ΣΥΝΑΦΘΕΝΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Το Σώμα ενέκρινε την αναχρηματοδότηση των ήδη συναφθέντων δανείων του Δήμου Καλαμάτας, ύψους περί τα 6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κατεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών. Με τον τρόπο αυτό θα επιμηκυνθεί ο χρόνος εξόφλησης των δανείων και θα μειωθεί το τοκοχρεωλύσιο.

 

3. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ ΜΕΣΩ LEADER

Έγινε αποδεκτή η απόφαση προέγκρισης δημοπράτησης του έργου «Βελτίωση αγροτικής οδοποιΐας για την πρόσβαση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Τ.Κ. Μικρομάνης, Δ.Ε. Θουρίας, Δήμου Καλαμάτας», προϋπολογισμού 85.000 € και καθορίσθηκε ο τρόπος δημοπράτησης με ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό. Η χρηματοδότηση προέρχεται από την προσέγγιση LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στη μελέτη, αφορούν στη βελτίωση του καταστρώματος του δικτύου αγροτικών δρόμων στην περιοχή του αναδασμού κοντά στο αεροδρόμιο, όπου κατά κύριο λόγο καλλιεργείται το χαρακτηριστικό αγροτικό προϊόν της Μικρομάνης, η αγριοαγκινάρα. Το μήκος του αγροτικού δικτύου όπου θα γίνουν οι επεμβάσεις ανέρχεται σε 3.200 μέτρα.

Οι εργασίες αφορούν στον καθαρισμό και την ισοπέδωση του καταστρώματος των οδών, τον καθαρισμό των τάφρων απορροής ομβρίων και τη διάστρωση των αγροτικών δρόμων με υλικό οδοστρωσίας ΑΑΑ, καθώς και την ασφαλτόστρωση επιλεγμένων τμημάτων δρόμων που έχουν την μεγαλύτερη χρήση, ώστε το δίκτυο οδοποιΐας στην συγκεκριμένη περιοχή να αποκτήσει ασφαλή βατότητα.

 

 4. ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Υπουργείου Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), για την υλοποίηση του έργου «Ανακατασκευή κτηρίου για την στέγαση της Χημικής Υπηρεσίας Καλαμάτας». Το έργο θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο, ο οποίος παρεμβαίνει προκειμένου να αποκτήσει η Χημική Υπηρεσία κατάλληλη στέγη και να παραμείνει στην Καλαμάτα.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ως προς το θέμα αυτό για τις υπηρεσίες του τον ειδικό σύμβουλο Παναγιώτη Κουτσογιαννόπουλο και τη Διευθύντρια της Χημικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Ειρήνη Μεϊμετέα για τις άοκνες προσπάθειές της.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 108.665 € με το ΦΠΑ και οι παρεμβάσεις αφορούν στην ανακατασκευή τμήματος του χώρου των αποθηκών του Τελωνείου Καλαμάτας, που έχει παραχωρηθεί για τη  μετατροπή του σε χώρους στέγασης του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Στο κτήριο έχουν γίνει ορισμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με την εκδοθείσα οικοδομική άδεια. Με την επικείμενη επέμβαση αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν.

 

5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ

Εγκρίθηκε η παραχώρηση κατά χρήση ενός συρόμενου θρυμματιστικού μηχανήματος στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Τα κλαδέματα, προερχόμενα από εργασίες του Δήμου, θα θρυμματίζονται και το θρύμμα θα χρησιμοποιείται στη διαδικασία επεξεργασίας της παλιάς λυματολάσπης.

Αυτή θα πραγματοποιηθεί σε τμήμα της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ), που παραχωρήθηκε στη ΔΕΥΑΚ. Η παλιά λυματολάσπη βρίσκεται συσσωρευμένη σε έκταση 20 στρεμμάτων (σε λάκκους), πλησίον του Βιολογικού Καθαρισμού. Με τον τρόπο αυτό, αρχίζει να λύνεται το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασπροχώματος.

Σημειώνεται πως η ποσότητα της λυματολάσπης ανέρχεται σε 35.000 κυβ. μέτρα και η διαχείρισή της εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 8 - 10 χρόνια.

 

6. ΣΤΕΓΑΣΗ Μ.Ε.Θ. ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΩΝ

Το Σώμα ενέκρινε τους όρους χρησιδανείων για την παραχώρηση στο Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας και στο Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο (Μ.Ε.Θ.), ακινήτων στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, για περίοδο 8 ετών, με σκοπό τη στέγασή των μελών τους για την επίτευξη των πολιτιστικών σκοπών τους.

parko ose

 

7. ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ

ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Το Σώμα ενέκρινε την απευθείας μίσθωση τμήματος οικοπέδου, ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έκτασης 734,54 τετρ. μέτρων, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά του νέου Δημαρχείου (παλιού Νοσοκομείου). Το μίσθωμα θα είναι 100 ευρώ ετησίως και ο Δήμος Καλαμάτας θα κατεδαφίσει λυόμενες κατασκευές που είναι εγκατεστημένες εκεί, όπως έκανε και σε τμήμα οικοπέδου που επίσης ενοικίασε από το Νοσοκομείο, απέναντι και προς βορρά της εν λόγω εκτάσεως.

luomena notios katharizomenou xorou 1 Medium

 Στους χώρους αυτούς θα δημιουργηθεί πάρκο και αθλητικός χώρος, που θα αναβαθμίσει τη ζωή στη γειτονιά αυτή, αλλά και τη νότια είσοδο του νέου Δημαρχείου, από την πλευρά του δρόμου που οδηγεί σ’ αυτό από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοκκορόγιαννη.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech