Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας, αξιοποίηση ΣΔΙΤ με χρηματοδότηση από το «πακέτο Juncker»

Την αξιοποίηση του ονομασθέντος «πακέτου Juncker», για χρηματοδότηση της υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ σημαντικών οδικών έργων της Μεσσηνίας, όπως ο άξονας Καλαμάτας – Ριζομύλου, προκρίνει ο Δήμος Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015, στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε αυτή τη λύση ως τη μόνη ρεαλιστική, τονίζοντας την αναγκαιότητα πραγματοποίησης του παραπάνω έργου, ενός έργου ισάξιου με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, προς τον οποίο θα δρα συνεργικά, με προφανή οφέλη ιδίως για την Καλαμάτα, αλλά και για ολόκληρη τη Μεσσηνία. Χαρακτηριστικά, δε, παρατήρησε ότι «δε γίνεται να χρειάζεται ο επισκέπτης για Κορώνη, τον ίδιο χρόνο που χρειάζεται για Κόρινθο».

 

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ

ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ»

Ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής: «Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να γίνει αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρημάτων στον υπερθετικό βαθμό, διότι δεν υπάρχουν χρήματα κρατικά για να γίνουν έργα, ιδιαίτερα οδικά. Δηλαδή, τα χρήματα του λεγόμενου «πακέτου Juncker», τα 35 δισ. ευρώ, είναι πολύτιμα, για να προωθηθούν και κάποια έργα στο Νομό μας.

Τα χρήματα αυτά, όμως, προορίζονται μόνο για οικονομική υποστήριξη συμπράξεων, μόνο για έργα ΣΔΙΤ. Επομένως, και αυτή είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής, δε γίνεται παρά οι μεγάλοι οδικοί άξονες εντός του Νομού, Καλαμάτα – Ριζόμυλος ας πούμε, να υποστηριχθούν με κανέναν άλλο τρόπο οικονομικά, παρά μόνο μέσα απ’ τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Έτσι πρέπει να το δούμε, ιδιαίτερα για το έργο Καλαμάτα – Ριζόμυλος, το οποίο είναι ώριμο μελετητικά 100%. Σε λίγο θα είναι και ο δρόμος μέχρι Πύλο και Μεθώνη. Πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τέτοιο πρόγραμμα και μπορεί να χρηματοδοτηθεί, ως επέκταση του μεγάλου διευρωπαϊκού άξονα, ο οποίος φθάνει μέχρι την Καλαμάτα».

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση περί πιθανής επιβολής διοδίων, ο Π. Νίκας τόνισε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε ότι το Καλαμάτα – Ριζόμυλος είναι μια «ουρά» του διευρωπαϊκού δικτύου που φθάνει στην Καλαμάτα», επισημαίνοντας τη δυνατότητα να ανατεθεί η κατασκευή του σε κάποιον παραχωρησιούχο και να χρηματοδοτείται από διόδια άλλου άξονα. Πρόκειται, δε, για έργο αξίας πάνω από 80 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, με τον οποίο συναντήθηκε χθες παρουσία της Βουλευτού Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη, υποσχέθηκε να συγκληθεί μέχρι τέλους Αυγούστου, στο Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, αρμόδιου για θέματα Υποδομών, σύσκεψη με αντικείμενο την κατάσταση του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας και τις προοπτικές βελτίωσής του.

a-kalamata-rizomylos.JPGh-kalamata-rizomylos.JPG

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech