Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Με το νου στα θύματα και τους αγνοούμενους της Κύπρου το 1974

Πριν 41 χρόνια, ο «Αττίλας» έπληξε την Κύπρο και η εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας οδήγησε σε κατάληψη του 36,2 % της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βίαιο εκτοπισμό περίπου 180.000 Ελληνοκυπρίων από τις εστίες τους, σε χιλιάδες νεκρούς και πολλές εκατοντάδες αγνοούμενους, ορισμένοι εκ των οποίων από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.

Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015, ο Δήμος Καλαμάτας, με το νου στα θύματα και τους αγνοούμενους της Κύπρου το 1974, διοργάνωσε Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, αλλά και τελετή στην οποία αναπέμφθηκε δέηση για τους αγνοούμενους και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».Το Μνημόσυνο τελέσθηκε με το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.

1 mnimosino kyprion 1

Ακολούθως, στο Ηρώον των Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων, μπροστά στο Διοικητήριο, στις 10.30, αναγνώσθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από Κληρικό.

1 mnimosino kyprion 3

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΙΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

2 mnimosino kyprion 2

Στη συνέχεια, μίλησε ο δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, ιστορικός, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι Μεσσήνιοι είχαμε την τιμή να λάβουμε μέρος στην υπεράσπιση των εσχατιών του Ελληνισμού με δεκάδες μαχητές, πάνω από 80 παλληκάρια, που αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων και ορισμένοι απ' αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα για την πατρίδα, ενώ άλλοι περιλαμβάνονται στους καταλόγους των αγνοουμένων, στους καταλόγους της αιώνιας καταισχύνης των απογόνων του Αττίλα».

ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝ

Ο κ. Αθανασόπουλος προσέθεσε τα εξής: «Σε αυτή τη δύσκολη θέση, στην οποία έχουμε φτάσει, οφείλουμε στους εαυτούς μας και στον Ελληνισμό, να μην αμελήσουμε το πατριωτικό μας καθήκον: η πολιτική μας ηγεσία, έχει χρέος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και, παραμερίζοντας τις όποιες – θεμιτές – διαφορές, να προχωρήσει ενωμένη στον κοινό στόχο. Η θρησκευτική μας ηγεσία έχει κι αυτή καθήκον να εμπνεύσει και πάλι το λαό, να σταθεί δίπλα στο βασανισμένο συνάνθρωπο, να ενισχύσει τον πεινασμένο, να παρηγορήσει τον απελπισμένο. Εμείς οι δάσκαλοι, είμαστε υποχρεωμένοι να διδάξουμε πρώτα με το δικό μας προσωπικό παράδειγμα, το ήθος και την αγάπη στα γράμματα. Αλλά κι ο καθένας απ' το δικό του χώρο, έχει το δικό του πατριωτικό καθήκον, που μόνο αυτός γνωρίζει και θα πρέπει να μην αμελεί.
Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά με αισιοδοξία. Μόνο έτσι δε θα θρηνήσουμε άλλες χαμένες πατρίδες, άλλες τραγωδίες, όπως αυτή της Κύπρου. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία».
Την ομιλία του κ. Αθανασόπουλου μπορείτε να δείτε εδώ.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ

2 mnimosino kyprion 3

Κατόπιν, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας διάβασε μήνυμα του Κώστα Κόρτα, Δημάρχου Αγλαντζιάς Κύπρου, πόλης που είναι αδελφοποιημένη με την Καλαμάτα. Ο κ. Κόρτας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «ανάμεσα σ' αυτούς που έπεσαν ηρωικά στη γη της Κύπρου είναι και οι Ελλαδίτες αδελφοί μας. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας δεν φοβήθηκαν τον Αττίλα. Υπερασπίστηκαν την ελευθερία μας κι αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για να την προασπιστούν. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι και τρεις λεβέντες ήρωες από την Καλαμάτα: ο Παύλος Κουρούπης, ο Νικόλαος Κατούντας και ο Θεόδωρος Μασούρας. Ήρωες τους οποίους ο Δήμος μας τίμησε, δίνοντας το όνομά τους στους δρόμους της πόλης μας».

ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Και ο κ. Κόρτας προσέθεσε τα ακόλουθα: «41 χρόνια μετά το μαύρο Ιούλη του 1974, Κύπρος και Ελλάδα καλούνται να διαχειριστούν τις δυσκολίες και αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης. Είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης και αντοχής. Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Καλούμαστε ενωμένοι να μη χάσουμε την ελπίδα μας! Μόνο έτσι θα πετύχει ο Ελληνισμός».
Το χαιρετισμό του κ. Κόρτα μπορείτε να δείτε εδώ.

2 mnimosino kyprion 5

Πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια η εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

2 mnimosino kyprion 6

2 mnimosino kyprion 7

Στην εκδήλωση στο Ηρώον τιμές απέδωσε άγημα του 9ου Συντάγματος Πεζικού, ενώ τη μουσική κάλυψη παρέσχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

 

 

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech