Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 14 Μαΐου 2015

Στην 7η/2015 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της 14ης Μαΐου 2015, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε αποφάσεις επί 37 θεμάτων, εκ των οποίων 3 εκτός ημερησίας διατάξεως. 
Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τα εξής:
 
1) ΟΧΙ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
 
Από το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός ημερησίας διατάξεως, εγκρίθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας ποδηλάτων στο νότιο πεζοδρόμιο της οδού Ναυαρίνου, ανατολικά του Ιερού Ναού Αναστάσεως και μέχρι το Filoxenia, καθημερινά από τις 20.00 έως τις 23.00, από 15 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
 
paralia
 
Η απόφαση αυτή ελήφθη για την αποφυγή ατυχημάτων, καθώς στο πεζοδρόμιο αυτό κατά τις βραδινές ώρες υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση πεζών και μάλιστα μικρών παιδιών, μητέρων με καροτσάκια, ηλικιωμένων, δεδομένου ότι πρόκειται για το δημοφιλέστερο χώρο περιπάτου της Καλαμάτας το καλοκαίρι.
 
2) ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΒΕΡΓΑ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός ημερησίας διατάξεως, έκανε αποδεκτή την ένταξη της πράξης «Βελτίωση τοπικής οδού Άνω – Κάτω Βέργας», προϋπολογισμού 612.000 €, με το ΦΠΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» - άξονας ΟΠΑΑΧ.
 
Verg
 
Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει τμηματική ισοπέδωση οδοστρώματος, τμηματικό καθαρισμό και διάστρωση περίσσιων υλικών εντός της υπάρχουσας τάφρου, υπόβαση από ΑΑΑ, κατασκευή επί όλου του μήκους του δρόμου επενδεδυμένης τάφρου από σκυρόδεμα, κατασκευή 5 σωληνωτών οχετών Φ 800 σε σημεία όπου είναι αναγκαίο, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.
Πρόκειται για έργο επί μήκους δρόμου 2.580 μέτρων, που θα αλλάξει την προοπτική του πανέμορφου ορεινού οικισμού της Άνω Βέργας, καθώς δε θα χρειάζεται να μεταβεί κανείς στα Σωτηριάνικα για να φθάσει στον οικισμό αυτό.
Το πρώτο χιλιόμετρο του δρόμου από την Κάτω Βέργα μέχρι του σημείου όπου θα ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση, θα συντηρηθεί από το Δήμο Καλαμάτας.
 
3) ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
 
Με πρωτοβουλία της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας, συζητήθηκε θέμα με τίτλο: «Η πορεία της διαχείρισης των σκουπιδιών μπροστά στις νέες εξελίξεις (υπογραφή συμφωνίας με την ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου) και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου». Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας είχε καταθέσει πρόταση, με την οποία εκαλείτο το Δημοτικό Συμβούλιο: «Να ζητήσει από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην υπογράψουν τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων» κ.λπ. 
 
recycle
 
Ο Δήμαρχος επεσήμανε τις επί μεγάλο χρονικό διάστημα προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας για διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος αυτών, προσπάθεια που ο Δήμος έχει αναλάβει και υλοποιεί επιτυχώς, με την επιστημονική επίβλεψη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς υποστήριξη από το κράτος. Ο Π. Νίκας ανέφερε πως το μόνο που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τον οποίο και ο ίδιος έχει εκφράσει ενστάσεις. Ζήτησε, δε, αυτή τη στιγμή να μην προτρέξει το Δημοτικό Συμβούλιο και να αναμείνει τη θέση της Κυβέρνησης, η οποία εκτιμάται ότι θα γνωστοποιηθεί σύντομα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης υποβλήθηκαν διάφορες προτάσεις. Δεν υπάρχει απόφαση. Υπάρχει, δε, υπόσχεση για σύντομη επανάληψη της συζήτησης, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών θέσεων.
 
4) ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 
Εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την υλοποίηση του έργου «Μελέτη ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας», προϋπολογισμού 10.000 ευρώ με το ΦΠΑ.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προσπαθώντας να συμβάλει στη μείωση του σεισμικού κινδύνου σε περιοχές με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και πλούσιο ιστορικό ισχυρών σεισμών, διεξάγει μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας με μελέτη των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των σεισμικών ρηγμάτων, των εδαφικών συνθηκών σε επιλεγμένα σημεία και τον υπολογισμό της μέγιστης αναμενόμενης τιμής επιτάχυνσης σε περίπτωση ισχυρής δόνησης προερχόμενης από τα ρήγματα αυτά.
 
seism
 
Στις ερευνητικές εργασίες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του εν λόγω έργου στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας, προβλέπονται:
 
1. Διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας με στόχο τον χαρακτηρισμό των ρηξιγενών ζωνών με τη χρήση γεωφυσικών (σεισμικών) μεθόδων
2. Εγκατάσταση δύο φορητών σεισμογράφων με σεισμόμετρα ευρέος φάσματος (επιπλέον στους ήδη υπάρχοντες στη περιοχή έρευνας) ώστε να γίνεται εφικτή η μικροσεισμική παρακολούθηση της περιοχής ενδιαφέροντος
3. Υπολογισμός των επιπτώσεων πιθανής ενεργοποίησης του στον πολεοδομικό ιστό (μέγιστες αναμενόμενες επιταχύνσεις) με έμφαση σε σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. Νοσοκομείο κ.λπ.)
4. Υπολογισμός της σεισμικής απόκρισης στα παραπάνω σημεία με τη βοήθεια γεωφυσικών μεθόδων
5. Χρήση της νέα γενιάς δορυφόρων της σειράς SENTINEL που ετέθησαν σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2014 και παρέχουν πολύ μεγάλη διακριτική ικανότητα στον εντοπισμό άλλων πιθανώς ενεργών ρηγμάτων στη περιοχή, ή περιοχών καθιζήσεων, που δεν φαίνονται λόγω πολεοδομικής κάλυψης κλπ. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη τεχνική της Δορυφορικής Συμβολομετρίας, η οποία παρέχει ακρίβεια μετατοπίσεων της τάξης των 1-2 χιλιοστών!
 
 
5) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΡΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
 
Εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση της προμήθειας και τοποθέτησης, λόγω αποκλειστικότητας, στην «ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές Εφαρμογές Ε.Π.Ε. Εταιρεία Τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών», όσον αφορά σε μιαν ηλεκτρική ράμπα τύπου Seatrac για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία στα θαλάσσια λουτρά τους. Η δαπάνη προϋπολογισμού 37.000,00 € με ΦΠΑ θα καλυφθεί από ΣΑΤΑ και δημοτικούς πόρους. 
 
raba
 
Η διάταξη αυτή θα τοποθετηθεί στην παραλία έναντι του Ιερού Ναού Αναστάσεως, όπου θα διαμορφωθεί και κατάλληλος χώρος στάθμευσης για ΑμεΑ. Με τη βοήθεια της συσκευής αυτής, τα άτομα με κινητικά προβλήματα θα έχουν τη δυνατότητα, χωρίς βοήθεια από τρίτους, να μπαίνουν στη θάλασσα για να κάνουν μπάνιο.
 
6) ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ
 
Δόθηκε από το Σώμα έγκριση σχετικά με τη μελέτη και τον προϋπολογισμό του έργου «Βελτίωση αγροτικής οδοποιΐας για την πρόσβαση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των Τ.Κ. Αντικαλάμου, Ασπροχώματος και Σπερχογείας της Δ.Ε. Καλαμάτας» και για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης του έργου αυτού στο χρηματοδοτικό Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης Leader του Άξονα 4 του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013»
Οι παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 226.500 ευρώ με το ΦΠΑ, αφορούν στη βελτίωση της βατότητας των κεντρικών δρόμων της περιοχής αναδασμού νότια της εθνικής οδού Ασπροχώματος – Μεσσήνης, καθώς στη βελτίωση της βατότητας της οδού προς το πρώην εργοστάσιο Φρέντζου, περιοχών που υπάγονται στις ΤΚ Αντικαλάμου, Ασπροχώματος και Σπερχογείας.
 
7) ΕΠΑΝΑΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκ νέου χωροθέτηση γλυπτών ως εξής:
  • μετακίνηση του γλυπτού «Ξωτικό της θάλασσας» («Γοργόνα») από τη μαρίνα σε νέα θέση νοτίως της οδού Ναυαρίνου (επί της ακρογιαλιάς, σε μικρή απόσταση από το νότιο πεζοδρόμιο της οδού Ναυαρίνου, μεταξύ των οδών Αύρας & Γεωργίου Καρέλια). Η συγκεκριμένη θέση τοποθέτησης θα διευκρινισθεί από επιτροπή αποτελούμενη από τους κ. Λαμπρινίδη, Γιαννακόπουλο και Νασόπουλο

agalma gorgonas

  • τοποθέτηση προτομής της Μαρίας Κάλλας στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η συγκεκριμένη θέση τοποθέτησης θα διευκρινισθεί από επιτροπή αποτελούμενη από τους κ. Λαμπρινίδη, Γιαννακόπουλο και Νασόπουλο.
 
8) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
 
Καθορίσθηκαν τα κριτήρια και η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή – επανεγγραφή παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Ορίσθηκαν, επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Ιωάννης Αδαμόπουλος και Κωνσταντίνος Γεωργακίλας ως τακτικά μέλη της επιτροπής, η οποία συντάσσει έκθεση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει για την επιλογή των παιδιών που θα φιλοξενηθούν.
 
paid-stath
 
Μπορείτε εδώ να δείτε τα κριτήρια εγγραφών – επανεγγραφών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2015-2016. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων εγγραφών – επανεγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2015-2016 ορίζεται η 05-06-2015 και λήξης η 30-06-2015.
 
9) ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΟΣΤΕΟΘΗΚΩΝ
 
Εγκρίθηκε μείωση του πενταετούς τέλους χρήσης οστεοθηκών, στα κοιμητήρια του Δήμου Καλαμάτας όπου αυτές υφίστανται, από 250 ευρώ σε 200 ευρώ, ήτοι ποσοστό 20%.
 
osteothikes
 
10) ΕΚΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ» ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ
 
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει στην κυριότητά του το Τουριστικό Ταϋγέτου, δημοτικό ακίνητο που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την εκμίσθωση του Τουριστικού, ως ξενώνα και καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικείου, αναψυκτηρίου κ.λπ.) πλην κέντρου διασκέδασης, με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 25 ετών. Η εκμίσθωση θα γίνει με δημοπρασία.
 
touristiko
 
Η επιδίωξη του Δήμου είναι να εξευρεθεί αξιόπιστος ενοικιαστής, που θα προσφέρει 5 – 6 θέσεις εργασίας και το Τουριστικό να είναι σημείο αναφοράς για τον Ταΰγετο. Το Τουριστικό Ταϋγέτου έχει ανάγκη επισκευών ύψους 270.000 ευρώ, ο επενδυτής θα το επισκευάσει, πιθανόν θα το επεκτείνει, θα το εκσυγχρονίσει, η δε αξία των επισκευών θα αφαιρεθεί από το ενοίκιο.
Αυτή είναι η κατεύθυνση και για τα κτήρια δωρεάς Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, καθώς και για το «Αχίλλειον» και το «Βασιλικόν» στο κέντρο της Καλαμάτας.
 
11) ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΟΦΟΡΟΥ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε την έγκρισή του σχετικά με: 
  • τη διενέργεια προμήθειας τροφίμων για τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Καλαμάτας και του Δημοτικού Παντοπωλείου, ύψους 175.247,85 ευρώ με το ΦΠΑ
  • τη διενέργεια προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού για τις ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ με το ΦΠΑ και
  • τη διενέργεια προμήθειας μεταχειρισμένου καλαθοφόρου οχήματος, προϋπολογισμού 30.000 € με το ΦΠΑ.
 
 
12) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 
Αποφασίσθηκε, επίσης, η συγκρότηση Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech