Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Την 33η της επέτειο συμπληρώνει εφέτος η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Jean-Georges Noverre (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Οι εορτασμοί έχουν ως στόχο να τιμήσουν το χορό και την καθολικότητά του, διαπερνώντας κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο. Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της UNESCO προσκαλεί κάθε χρόνο, τιμητικά,  έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το σχετικό Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και δημοσιοποιείται ευρύτατα.
 
pagosmia-imera-xorou
 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και η Δημοτική Σχολή Χορού, κάθε χρόνο, συμμετέχουν στον παγκόσμιο αυτό εορτασμό, δημοσιοποιώντας το σχετικό Διεθνές Μήνυμα αλλά και εντοπίζοντας καλλιτέχνες που είτε πήραν μέρος στο Φεστιβάλ, είτε σπούδασαν στη Σχολή, αλλά σίγουρα έχουν καταλάβει μία ξεχωριστή θέση στο διεθνές στερέωμα του Σύγχρονου Χορού.
Φέτος το σχετικό μήνυμα, που ακολουθεί, έχει γράψει ο Ισραέλ Γκαλβάν, Ισπανός χορευτής και χορογράφος, και παράλληλα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και η Δημοτική Σχολή Χορού με χαρά αναφέρονται στην Αλεξάνδρα Ρογκόβσκα, ένα παιδί που σπούδασε στη Δημοτική Σχολή Χορού της Καλαμάτας και στη συνέχεια στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Επιπλέον δε, είχε το προνόμιο να παρακολουθεί τις παραστάσεις και τα σεμινάρια που οργανώνονται από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, και το 2010 συμμετείχε στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με μία χορογραφία της Ζουζούς Νικολούδη.  Μία εξαιρετική χορεύτρια που συνεργάζεται με δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες χορού του κόσμου: με εκείνη της  χορογράφου Sasha Waltz (Σάσα Βαλτζ), συμμετέχοντας στις παραστάσεις με τον τίτλο "Sasha Waltz. Installations. Objects. Performances" στο ZKM, Καρλσρούη (2013-2014) και με τον γνωστό μας και από τη συμμετοχή του στο 19ο Διεθνές  Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το 2013, χορογράφο Rachid Ouramdane (Ρασίντ Ουραμντάν), δουλεύοντας πάνω στην καινούργια του παραγωγή "Tenir le temps", η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού στο Μονπελιέ. Μία ξεχωριστή πορεία για την Αλεξάνδρα  Ρογκόβσκα, παιδί της Καλαμάτας, λοιπόν, η οποία ακόμη δουλεύει και με τον χορογράφο Ko Murobushi πάνω στην καινούργια του παραγωγή "Nijinsky à Minuit", προσφέροντας ικανοποίηση και μεγάλη χαρά σε  όλους!
Το μήνυμα του Ισραέλ Γκαλβάν μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Alexandra_Rogovska.jpgIsrael_Galvan.jpgpagosmia-imera-xorou.jpg

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech