Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Απονεμήθηκε το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» στις Κατερίνα Ζυγούρα και Δώρα Κασκάλη

Παρουσία πλήθους κόσμου, το βράδυ της Κυριακής 26 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η απονομή του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2014, ενώ τα Ζ΄ Πολυδούρεια περιλάμβαναν και αφιέρωμα στην ποιήτρια Κατερίνα Γώγου. Η Κατερίνα Ζυγούρα, για τη συλλογή ποιημάτων «Κάτι μας διαφεύγει…» και η Δώρα Κασκάλη, για την ποιητική συλλογή «Ανταλλακτήριο ηδονών» είναι εξ ημισείας οι αποδέκτες του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2014, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.
 
poludoureia 11
 
Τα μέλη της, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Βασίλης Μπαζάνης (ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου) και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Αθανάσιος Ηλιόπουλος, επέλεξαν τις βραβευθείσες συλλογές μεταξύ 10 συμμετοχών.
 
Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΩΤΕΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ
 
Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, τόνισε πως παρά την οικονομική κρίση, ο Δήμος θα συνεχίσει να απονέμει το βραβείο ποίησης Μαρίας Πολυδούρη και το βραβείο δοκιμίου στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, δύο βραβεία λόγου, στηρίζοντάς τα από οικονομικής άποψης. 
 
poludoureiaa 2
 
Επεσήμανε, δε, πως και οι δύο ποιήτριες, που έλαβαν από κοινού το βραβείο Μ. Πολυδούρη για το έτος 2014, προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που ισχυροποιεί τους δεσμούς της Καλαμάτας με την πόλη αυτή. Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι στα τέλη Μαρτίου ο Δήμος Καλαμάτας προέβαλε την πόλη μας και την περιοχή της στη Θεσσαλονίκη επί τριήμερο. Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος θα είναι επίσημος προσκεκλημένος του Δήμου Καλαμάτας στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2015, οπότε θα γίνει και προβολή της Θεσσαλονίκης στην Καλαμάτα.
 
 
ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 
Πέραν αυτού, ο Π. Νίκας τόνισε ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ο Καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος είναι μέλος των επιτροπών απονομής των βραβείων Πολυδούρη και Φωτέα) και ο Δήμος επιδιώκει την εμβάθυνσή της, όπως – για παράδειγμα- με την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε προπτυχιακούς φοιτητές, για να εκπονούν εργασίες σε θέματα ιστορίας της Καλαμάτας και της περιοχής της.
 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΘΛΟΥ
 
Το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2014 συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, που το μοιράσθηκαν οι βραβευθείσες, οι οποίες – σε σύντομους χαιρετισμούς τους τόνισαν πως αποτελεί τιμή για αυτές το γεγονός ότι βραβεύονται στην πόλη της Μαρίας Πολυδούρη. Η Κατερίνα Ζυγούρα και η Δώρα Κασκάλη διάβασαν, επίσης, ποιήματά τους.
 
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΥΓΟΥΡΑ
 
 Η Κατερίνα Ζυγούρα γεννήθηκε το 1986 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ. Το 2013, κέρδισε το Α΄ Βραβείο Ποίησης στον Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου «100 χρόνια Ελεύθερης Θεσσαλονίκης».
Η συλλογή «Κάτι μας διαφεύγει…» είναι η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.
 
kati-mas-diafeugei poludoureiaa 3
 
Η ΔΩΡΑ ΚΑΣΚΑΛΗ
 
Η Δώρα Κασκάλη ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό της ασχολήθηκε με τη φιλολογική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Θεοτοκά.
Με το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων «Στο τρένο» (Γαβριηλίδης 2010) ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω (βραχεία λίστα). Το Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, το μυθιστόρημα «Κάτω», από τις ίδιες εκδόσεις. Τον Οκτώβριο του 2012 κυκλοφόρησε ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή η νουβέλα της «Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα – Σπουδή ενός δόκιμου γραφιά» από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη.
Το «Ανταλλακτήριο ηδονών» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.
 
antallaktirio-idonwn poludoureiaa 4
 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ
 
Τα Ζ΄ Πολυδούρεια, που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, ολοκληρώθηκαν με αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου, μιαν αντισυμβατική ποιήτρια.
 
poludoureiaa 9
 
Πραγματοποιήθηκε προβολή οπτικοακουστικού υλικού για την Κατερίνα Γώγου και γι’ αυτήν μίλησε ο Γιώργος Χρονάς, συγγραφέας, ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Οδός Πανός».
 
poludoureiaa 8
 
Αποδόθηκαν, επίσης, τραγούδια σε στίχους της Κατερίνας Γώγου και ποιήματά της διάβασαν η Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, ηθοποιός και η Μαρία Τσαγκαράκη, φιλόλογος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας.
 
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech