Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 17 Δεκεμβρίου 2015

Στην 22η/2015 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 και έλαβε αποφάσεις επί 33 θεμάτων, εκ των οποίων ένα εκτός ημερησίας διατάξεως.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ως εξής:

 

1. ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ

kathigitis konstantinos dhmopoulos Medium

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τον εκλιπόντα Επίτιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Δημόπουλο, πρώην Πρύτανη του αυτού Πανεπιστημίου και πρώην Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στο επιστημονικό έργο του εκλιπόντος, στη μέριμνά του για τον πάσχοντα άνθρωπο και ιδιαίτερα στην προσφορά του στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία, υπό την ιδιότητα του πρώτου Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην δημιουργία και εδραίωση του οποίου συνετέλεσε κατά πολύ.

2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

epixhrisiako3 Mobile

Το Σώμα προέβη σε έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015 - 2019 Δήμου Καλαμάτας, Α΄ Φάση (Στρατηγικός Σχεδιασμός).

Ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα διότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση περιδίνησης. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει σχεδιασμός για το Δήμο, ο οποίος είναι δυνατόν να γίνει πραγματικότητα και αγκαλιάζει όλους τους τομείς, για καθέναν από τους οποίους έγινε ανάλυση.

 3. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

Από το Δημοτικό Συμβούλιο δόθηκε έγκριση σχετικά με τις δράσεις και δαπάνες ενημέρωσης και προβολής του Δήμου Καλαμάτας για το έτος 2016, προϋπολογισμού 38.210,00 €, με ΦΠΑ. Ο Δήμαρχος τόνισε πως οι δράσεις τουριστικής προβολής είναι ύψους άνω των 100.000 ευρώ, μαζί με τις χορηγίες και τη συμμετοχή του Δήμου σε εκδηλώσεις που έχουν και τουριστικό χαρακτήρα. 

Ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά περιλαμβάνει:
1. Δημιουργία και ανατύπωση ή / και επικαιροποίηση έντυπου, προωθητικού, τουριστικού υλικού
2. Δημιουργία ενός τηλεοπτικού φιλμ, στο οποίο θα καταγραφούν όλες οι εκδηλώσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες, η καθημερινότητα, τα φυσικά τοπία. Το φιλμ αυτό θα διαιρεθεί σε θεματικά σποτ που θα προβάλλουν τον εναλλακτικό τουρισμό στην περιοχή μας, προσελκύοντας ειδικές κατηγορίες κοινού
3. Δημιουργία νέου επικαιροποιημένου χάρτη του Δήμου Καλαμάτας, σε έντυπη αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή (διαδραστικός)
4. Δημιουργία μίας τράπεζας φωτογραφιών, με επαγγελματικές, καλαίσθητες και υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον εμπλουτισμό του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και για την ενίσχυση της επικοινωνίας του τουριστικού προϊόντος
5. Συμμετοχή του Δήμου σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, σε θεματικές ημερίδες, σε συνέδρια κ.ά., καθώς και διοργάνωση εκδηλώσεων- παρουσιάσεων της Καλαμάτας σε πόλεις της Ελλάδας
6. Καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ (περιοδικά, ιστοσελίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση) με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας.
Τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς μπορείτε να δείτε εδώ.

 

4. ΝΕΟ ΕΡΓΟ LEADER: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΚΑΙ

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ 

pidima

Από το Σώμα έγινε αποδεκτή η απόφαση προέγκρισης δημοπράτησης, την οποίαν απέστειλε στο Δήμο Καλαμάτας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά στο έργο με τίτλο «Ανάπλαση μονοπατιού Πηδήματος – Φυτοτεχνικές εργασίες στο πάρκο Πηδήματος». Πρόκειται για έργο που έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα LEADER, με προϋπολογισμό 86.000 €, χωρίς καμία επιβάρυνση για το Δήμο Καλαμάτας. Καθορίσθηκε, επίσης, ο τρόπος δημοπράτησης με ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό.

Αντικείμενο του έργου είναι, μεταξύ άλλων, η συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος μονοπατιού του Πηδήματος, που οδηγεί στα τείχη ενετικού κάστρου. Συγκεκριμένα, η ανάδειξη του μονοπατιού μαζί με το φυσικό – παραδοσιακό – πολιτισμικό τοπικό περιβάλλον δύναται να είναι στοιχείο τόνωσης της προσπάθειας για αγροτουρισμό στην περιοχή. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα στοιχεία και την ιστορία της περιοχής, στα οποία ιδιαιτέρως έχει επιδράσει η ύπαρξη των πηγών του Πηδήματος. Επίσης, θα προστατευθούν, αναβαθμισθούν και αναδειχθούν οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, όπως η τοπική πανίδα, η πανοραμική θέα, το ενετικό κάστρο, τα ερείπια ναών κ.λπ.

5. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

perifraksi-paidikis-xaras 4

Το Σώμα ενέκρινε τον Κανονισμό του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, τον οποίον μπορείτε να δείτε εδώ Στο Πάρκο απαγορεύεται η είσοδος σκύλων και η κατεύθυνση είναι να αποτελεί χώρο πολιτισμού και παιδότοπο.

 

6. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΤΑΦΩΝ

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

koimitirio kentrikos diadromos

Στο πλαίσιο προσπάθειας που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για απελευθέρωση χώρων ταφής στο Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας, εγκρίθηκε η κατάργηση 6 οικογενειακών τάφων και η διάθεσή τους σε κοινή χρήση, σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα, έχουν καταργηθεί περί τους 70 και αφού εξαιρεθούν 58 χαρακτηρισμένοι ως μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Υπηρεσία διερευνά την κατάσταση ως προς τους υπολοίπους οικογενειακούς τάφους, με σκοπό να απελευθερωθούν χώροι ταφής και να περιέλθουν σε ελεύθερη χρήση.

Επισημαίνεται ότι πραγματοποιείται έρευνα για την ανεύρεση ανιόντων ή κατιόντων συγγενών, καταβάλλεται προσπάθεια επικοινωνίας με αυτούς και δίδεται μέριμνα, σε περίπτωση κατάργησης του τάφου, για τα οστά, καθώς διενεργείται εκταφή και – σύμφωνα με την επιλογή των συγγενών – αυτά τίθενται σε οστεοθήκη, στο οστεοφυλάκιο ή στο χωνευτήριο.

 

7. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

arxaia-thouria-

Το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του επί των όρων χρησιδανείου για τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου Τσαγκλή, που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Άνθειας του Δήμου Καλαμάτας, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με σκοπό την ασφαλή αποθήκευση αρχαίων ευρημάτων, καθώς και εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του αναστηλωτικού της έργου.

Η παραχώρηση αυτή έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία. Για τη συνέχιση των ανασκαφών, σε συνεργασία με την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη, θα δοθούν από το Δήμο και χρήματα.

 

8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Από το Σώμα παρεσχέθη έγκριση σχετικά με τους όρους προγραμματικής σύμβασης για την ανάθεση και διοίκηση μελετών, έργων ή υπηρεσιών εκ μέρους του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας – Μεσσήνης & Κοινοτήτων Περιοχής Καλαμάτας, περιόδου 2016 – 2019, προς το Δήμο Καλαμάτας. Με τη σύμβαση αυτή ρυθμίζονται οι οικονομικές διαφορές Δήμου και Συνδέσμου, με ευεργετικά αποτελέσματα για τους πολίτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech