Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Χορήγηση επιδόματος σε κωφά και βαρήκοα άτομα

(ΣΧΕΤ: 423/1973 Υ.Α. Φ.Ε.Κ 306/Β΄ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα)

Πληροφορίες: 27213-61858

Δικαιούχοι - Προϋποθέσεις:

 

  1. Δικαιούχοι είναι τα άτομα με κώφωση–βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, ηλικίας μέχρι και 18 ετών, καθώς και οι μεγαλύτεροι των 65 ετών.
  2. Άτομα με κώφωση–βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, ηλικίας 19-65 ετών, που πάσχουν ταυτόχρονα με την κώφωση–βαρηκοΐα και από άλλη χρόνια σωματική, πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη.
  3. Άτομα με κώφωση–βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, ηλικίας από 19-25 ετών, που φοιτούν σε σχολεία, κατώτερες, μέσες ή ανώτερες τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές ή σε σχολές του ΟΑΕΔ ή σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε μονάδες επαγγελματικής καταρτίσεως κλπ.

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν:

  1. Οι επαναπατριζόμενοι, ομογενείς κωφάλαλοι, άσχετα αν έχουν στερηθεί ή όχι την ελληνική ιθαγένεια.
  2. Οι κωφάλαλοι υπήκοοι των κρατών που περιλαμβάνονται στην κυρωμένη με το Ν.Δ.4017/59 (ΦΕΚ. Λ 246/59) Ευρωπαϊκή Σύμβαση και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
  3. Οι κωφάλαλοι που έχουν κριθεί ανίκανοι για την προστασία των παιδιών τους κατά τις διατάξεις του Ν.4051/60 και του Β.Δ. 669/61.
  4. Οι κωφάλαλοι που δικαιούνται το επίδομα που προβλέπει το Ν.Δ. 1153/72 «περί προστασίας πολυμελών οικογενειών δια της παροχής οικογενειακών επιδομάτων» (ΦΕΚ. Α 76/72).
  5. Οι Κύπριοι υπήκοοι ελληνικής καταγωγής, εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

 

Δικαιολογητικά:

 

  1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του νόμιμου αντιπροσώπου του.
  2. Γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) η οποία να ορίζει σαφώς την πάθηση του αναπήρου.
  3. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 του ίδιου του κωφάλαλου ή του υπεύθυνου είσπραξης στην οποία να δηλώνεται:
      1. Η μόνιμη κατοικία του.
      2. Ότι ο κωφάλαλος δεν παίρνει άλλη οικονομική ενίσχυση ή σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για την ίδια αιτία (επίδομα κωφαλαλίας).
      3. Ότι θα ειδοποιήσει αμέσως την Υπηρεσία σε περίπτωση μετάβασης του κωφάλαλου στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου, αλλαγή τόπου κατοικίας κλπ.
      4. Ότι η οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του κωφάλαλου και θα ειδοποιήσει αμέσως την Υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου του κωφάλαλου (το δηλώνει ο αντιπρόσωπος).
      5. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες κωφάλαλων παιδιών μέχρι και 18 ετών θα δηλώνουν αν τα παιδιά τους φοιτούν ή όχι σε σχολεία. Αν φοιτούν, θα υποβάλλουν βεβαίωση εγγραφής του σχολείο όπου φοιτούν.
      6. Όταν η υπεύθυνη δήλωση δεν υποβάλλεται από τον ίδιο τον κωφάλαλο αλλά από τον υπεύθυνο είσπραξης του χρηματικού βοηθήματος, ο τελευταίος θα δηλώνει ακόμα ότι το μηνιαίο αυτό χρηματικό βοήθημα που θα εισπράττει θα το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των αναγκών του ενισχυόμενου κωφάλαλου και ότι θα ειδοποιήσει αμέσως την Υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου του κωφάλαλου.
  4. Φωτοτυπία του βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επικυρωμένη.
  5. Φωτοτυπία ταυτότητας του επιδοτούμενου και του υπεύθυνου είσπραξης επικυρωμένη.
  6. Ληξιαρχική πράξη ή πιστοποιητικό γεννήσεως του κωφάλαλου.
  7. Αριθμό καταθετικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) πιστωτικού ιδρύματος όπου το πρώτο όνομα θα είναι το όνομα του δικαιούχου.
  8. Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α).
  9. Εκκαθαριστικό Φορολογικής Δήλωσης.

 

Διαδικασία:

 

Βήμα 1: Υποβολή αίτησης, χρέωση της αίτησης στο αρμόδιο τμήμα, έλεγχος των δικαιολογητικών.
Βήμα 2: Το αίτημα εγκρίνεται ή απορρίπτεται δικαιολογημένα εντός μιας εβδομάδας από την συγκέντρωση του συνόλου των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Το επίδομα καταβάλλεται κάθε δεύτερο μήνα.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech