1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας

15 – 16 Οκτωβρίου 2021

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει στην Καλαμάτα, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2021, το 1ο Διεθνές FORUM Διπλωματίας Καλαμάτας με τίτλο: «Η Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) πρώτη απελεύθερη πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού μέσα από το πρίσμα της διεθνούς διπλωματίας: 200 χρόνια μετά».

FORUM ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έχει εκπονήσει και υλοποιεί ένα οραματικό επιχειρησιακό σχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων με μόνιμο χαρακτήρα και εξωστρέφεια.
Αιχμή και έναυσμα για τον σχεδιασμό των δράσεων και πρωτοβουλιών μας αποτελεί το κείμενο της Προκήρυξης της Μεσσηνιακής Συγκλήτου «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων.
Η Καλαμάτα, ως πόλη λήψης σημαντικών στρατιωτικών και πολιτικών αποφάσεων του ’21 και έναρξης των διπλωματικών κινήσεων της νεότερης Ελλάδας, δημιουργεί σήμερα τη νέα της ταυτότητα και, με βασικό εργαλείο τη ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, αποκρυσταλλώνει την πορεία των 200 χρόνων και οραματίζεται το αύριο με αισιοδοξία. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Διεθνούς Forum Διπλωματίας στην Καλαμάτα, ενός θεσμού που θα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός με βαρύνουσα σημασία και προσέλκυση διεθνών προσωπικοτήτων, ενώ θα συμβάλει στην εμπέδωση του επιδιωκόμενου νέου ρόλου της Καλαμάτας ως ενός καινοτόμου, εμβληματικού και, κυρίως, εξωστρεφούς τόπου.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ FORUM

Τα πεδία διερεύνησης και προβληματισμού του Forum Διπλωματίας Καλαμάτας θα κινούνται σε δύο άξονες:

α) «Διπλωματία του 1821» 
Στοχεύει στην ανάδειξη των διπλωματικών ενεργειών του Ελληνισμού και των Μεγάλων Δυνάμεων κατά την προετοιμασία, την έναρξη και την ευτυχή κατάληξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αντικείμενο του Forum Διπλωματίας αποτελεί η εξέτασης της διαμόρφωσης του διπλωματικού κλίματος της εποχής, το ευρωπαϊκό/διεθνές πολιτικό και διπλωματικό περιβάλλον του 18ου-19ου αιώνα, η μυστική διπλωματία, η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την έκρηξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και, η τελική του έκβαση με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827), μετά την πολιτική και διπλωματική απόφαση των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) για στήριξη των επαναστατημένων Ελλήνων με σκοπό τη δημιουργία του εθνικού κράτους τους. Επιπλέον, αντικείμενο της “Διπλωματίας του 1821” αποτελεί η περαιτέρω διερεύνηση και ανάδειξη της σημασίας της Ελληνικής Επανάστασης ως του πρώτου επιτυχημένου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος κατά τον 19οαι., ενός κινήματος που οδήγησε στη μεταβολή του γεωπολιτικού χάρτη της Ευρώπης από το παλαιό μοντέλο των πολυεθνικών αυτοκρατοριών, στο πρότυπο της ίδρυσης και αυτοδιάθεσης εθνικών κρατών.
β) «Διπλωματία του 2021 – Σύγχρονη διπλωματία και διεθνείς σχέσεις»
Στοχεύει στη διερεύνηση των πολλαπλών πτυχών του σύγχρονου διπλωματικού γίγνεσθαι: ψηφιακή/έξυπνη διπλωματία, ταυτότητα έθνους, δημόσια διπλωματία, soft power/ ήρεμη δύναμη, cultural diplomacy/πολιτιστική διπλωματία, ελκυστικότητα του πολιτισμού και αίσθηση της αξίας ενός έθνους, διπλωματία της Κοινωνίας των Πολιτών και, τέλος, σύγχρονες προκλήσεις (αντιμετώπιση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής, αντιμετώπιση και διαχείριση πανδημιών), όλα, δηλαδή, όσα αποτελούν αιτία για μία νέα «Προειδοποίηση» οικουμενικής εμβέλειας.

Ξεφυλλίστε το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Forum Διπλωματίας

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος

Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας

Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Αθανάσιος Κατσής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Beaton Roderick, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Λονδίνου

Αναστασόπουλος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κούκος Ανδρέας, Νομικός-Ιστορικός – Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι

Λιβιεράτος Ευάγγελος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Μαζαράκης- Αινιάν Κωνσταντίνος, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου

Μιχαηλίδης Ιάκωβος, Καθηγητής ΑΠΘ

Νικολάου Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Νικόλτσιος Βασίλειος, Συνταγματάρχης ε. α. Ειδικός Σύμβουλος ΠΜ

Χρήστου Θανάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Κορέντζελου Ευαγγελία, Φιλόλογος, M.Sc. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Κουράκλη Παναγιώτα, Δ/ντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Καλαμάτας

Κουτσολίας Νικόλαος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Ιστοριογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μπαζάνης Βασίλειος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας

Μπόλης Σωτήριος, Πρόεδρος Δ.Σ. Πριμαρόλια

Παυλάκου Αντωνία, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων