Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Το ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΩΤΟΣ του Παναγιώτη Λαμπρινίδη αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο, ύψους 3,4 μ. πλάτους 6,84 μ., από μέταλλο, λευκό μάρμαρο και φωτογλυπτικά στοιχεία, ανθεκτικό στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες.

Η χωροθέτηση αυτού του σημαντικού έργου έχει ως σκοπό να σηματοδοτήσει το νέο πρόσωπο της Καλαμάτας, 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση, που αποτελεί εφαλτήριο ελευθερίας για όλο τον κόσμο. Παράλληλα, αυτό το έργο θα προκαλεί τη μνήμη ως πηγή φωτός για την ανθρωπότητα, αφού η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε, με αναίμακτο και υποδειγματικό τρόπο, στην οποία συστάθηκε η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων και με την ευθύνη της πόλης από την οποία εκδόθηκε η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο του Αγώνα.
Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μια μετάβαση από την δουλεία στην ελευθερία, μια ανάκαμψη από τη σκλαβιά στην ανεξαρτησία, μια ανάσταση από τον  θάνατο στην ζωή. Εικαστικά το έργο αναπτύσσεται  σε ένα οριζόντιο στοιχείο και σε ένα κάθετο. Το οριζόντιο μέσα από τη δύναμη της ψυχής του Έλληνα, εικαστικά μέσα από την δυναμική της σπείρας και ειδικά του αρχαιοελληνικού κοχλία γίνεται κάθετο, εξελίσσεται δηλαδή στο αντίθετο του και κατευθύνεται προς τον ουρανό.

Στην αρχή με υλικό τρόπο (με κόκκινα στοιχεία μαρμάρου) και μετά σαν φως (με δέσμη φωτός που ενώνει γη και ουρανό).

Το μεταβατικό στοιχείο είναι η Επανάσταση (το στοιχείο κείμενο «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς») τοποθετείται στην ένωση του οριζοντίου με το κάθετο.

Το έργο αναπτύσσεται σε τρία βασικά γλυπτικά στοιχεία με επιμέρους εικαστικές ενότητες:

  • Πρώτο στοιχείο–οριζόντιο (μάρμαρο)

Το στοιχείο αυτό είναι δομικό και γενεσιουργό της όλης εικαστικής σύνθεσης του μικρότερου όγκου δηλαδή του κυλινδρικού μεταλλικού και μαρμάρινου  στοιχείου και του φωτός. Με την μορφή εικαστικού αναπτύγματος και με δημιουργικές αναφορές στην αρχαιοελληνική  σπείρα – κοχλία, συμβολίζει την διάσταση του γεγονότος της Ελληνικής Επανάστασης, και εστιάζει στην δυναμική που ετοιμάζει την πραγματοποίηση της.

Η οριζόντια διάσταση περιγράφει τον ανακείμενο αλλά μη καθεύδοντα ελληνισμό. Η λέξη «ελευθερία», γραμμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, πάνω σε ανάγλυφες πλάκες μαρμάρου, υμνεί την πολυτιμότητα της ελευθερίας σε όλα τα έθνη και όλους τους λαούς.

  •  Δεύτερο στοιχείο, κάθετο-μεταβατικό (μέταλλο και μάρμαρο)

Το αυθεντικό κείμενο «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», με 2455 γράμματα, χωρισμένο σε 4 στοιχεία γραμματικών ενοτήτων, τοποθετείται εκεί που ενώνονται το κάθετο με το οριζόντιο στοιχείο του έργου.

Μέρος των γραμμάτων και συγκεκριμένα τα δύο στοιχεία γραμματικών ενοτήτων που  αποδίδονται  με εικαστικό τρόπο, είναι αποτυπωμένα πάνω σε ένα μεταλλικό κυλινδρικό στοιχείο, διάτρητα και διαπερατά από το φως. Οι επόμενες δυο ενότητες γραμμάτων δίνονται εξώγλυφα, ιδιαίτερα δυναμικά και στιβαρά στο μάρμαρο. Έτσι, υπάρχει στα δυο κάθετα στοιχεία μετάλλου, δυο λευκού μαρμάρου και 4 κόκκινου μαρμάρου ως μετουσίωση της οριζόντιας διάστασης σε κάθετη.

Ο αγώνας της έγερσης που οδηγεί στην αναγέννηση.

  • Τρίτο στοιχείο, κάθετο (δέσμη φωτός ατέρμονων διαστάσεων)

Το φωτογλυπτικό αυτό στοιχείο οπτοκοποιεί  την έννοια ελευθέρια, ως άυλη συνέχεια των υλικών κάθετων γλυπτικών στοιχείων.

Μια  «δέσμη φωτός»  ξεκινά από το κέντρο  του έργου, στην καρδία της πόλης της Καλαμάτας και  ανεβαίνει ως στον ουρανό κάνοντας αισθητή την παρουσία της.

Η έννοια της θυσία για την ελευθέρια, σαν δέσμη  φωτός, ενώνει την γη με τον ουρανό.

 

Ο Δήμος Καλαμάτας παρουσιάζοντας αυτό το έργο, προβάλει  τη σημασία της σύγχρονης γλυπτικής και του ρόλου της στο δημόσιο τοπίο και τονίζει την ιστορική  και την σύγχρονη πλευρά της πόλης μας.

Το μνημείο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου προς τον Δήμο Καλαμάτας και θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. 

Η επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του «Μνημείου Φωτός» έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2022, παραμονή της ιστορικής για την πόλη, ημέρας απελευθέρωσής της από τον Οθωμανικό ζυγό και τελευταία ημέρα του επετειακού έτους για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Την ημέρα της αποκάλυψης του έργου θα επιδιωχθεί η ταυτόχρονη φωταγώγηση κτηρίων σε πόλεις σχετικές με την Επανάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για να συμβολιστεί με αυτόν τον τρόπο η μεταλαμπάδευση «φωτός» από την αρχαία Ελλάδα στον δυτικό κόσμο και από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, ο οποίος συνέβαλε στην Εθνική Παλιγγενεσία.