Άνεμος Ελευθερίας – Καλαμάτα 1821

Η μυθοπλαστική ταινία, σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου αποτελεί το τρίτο και βασικό παραδοτέο του Προγράμματος «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας», το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, της Ερευνητικής Κοινοπραξίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της εταιρείας View Master Films A.E.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ταινία, ένα από τα παραδοτέα του προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός επινοημένου ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και τη Μάνη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα, που ταξιδεύει με το προκάλυμμα ενός εμπόρου, και τη δράση του ως Φιλικού, παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα καθώς και για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κυρίαρχες ιδέες και αντιπαραθέσεις της εποχής· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και κατά ένα μεγάλο μέρος είναι εμπνευσμένο από τη δράση του Χριστόφορου Περραιβού της Φιλικής Εταιρίας. Δηλαδή εκείνου του Φιλικού που ταξίδεψε στην Πελοπόννησο πριν την επανάσταση με σκοπό να συμφιλιώσει τις Μανιάτικες οικογένειες και συνακόλουθα να προετοιμάσει το έδαφος για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

// H ταινία έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Συντελεστές της ταινίας

Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.

Σενάριο: Αντώνης Τολάκης.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς.

Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος.

Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα.

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης.

Πρωταγωνιστούν οι Ηθοποιοί: Τιμολέων Παπαδόπουλος, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Λευτέρης Τσάτσης, Ιωσήφ Πολυζωίδης.

Εμφανίζονται οι Ιστορικοί: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή- Hering.

Trailer ταινίας «Άνεμος Ελευθερίας – Καλαμάτα 1821»