Η Καλαμάτα, ο τόπος από τον οποίο ξεκίνησε επίσημα η Επανάσταση στις 23 Μαρτίου 1821 και έγινε γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και η Μεσσηνία, ο τόπος στον οποίο έπεσε η αυλαία της Επανάστασης με την Ναυμαχία του Ναβαρίνου, δράττονται της ευκαιρίας, να αφηγηθούν, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν μια νέα επανάσταση με ανώνυμους και επώνυμους ήρωες οι οποίοι επινοούν, δημιουργούν και προσφέρουν στην σύγχρονη παγκόσμια κοινότητα. 

Καλαμάτα 23 Μαρτίου 1821

Ναβαρίνο 20 Οκτωρίου 1827

Η περίοδος 1821-1827 περικλείει πλήθος σημαντικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στον επαναστατημένο ελληνικό χώρο. Η Καλαμάτα και το Ναβαρίνο σφραγίζουν αντίστοιχα την αφετηρία και το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Δήμος Καλαμάτας, ως εμπνευστής του συγκεκριμένου σχεδίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, δημιουργούν το δίπολο Καλαμάτα-Πύλος (Ναβαρίνο), οριοθετώντας τα γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού επαναστατικού Αγώνα. 


 

Η Καλαμάτα «επαναστατεί».

Με φαντασία, όραμα και καινοτομία.

Με διαβούλευση και διπλωματία.

Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία δικαιούνται να είναι ο τόπος αφήγησης της διπλωματικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Μέσα από αυτή την προσέγγιση η Καλαμάτα προωθεί παράλληλα τα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (φυσική ομορφιά και ελκυστικότητα, Ιστορία και παράδοση, πολιτισμός, προϊόντα και γαστρονομία), ως βασικά μέσα επιβίωσής της, με «διπλωματικό» τρόπο.